Overige cursussen en trainingen


In de afgelopen jaren hebben we vele cursussen en trainingen verzorgd. Dit betreft veelal maatwerktrainingen die worden aangepast aan uw bedrijf, de medewerkers en de onderwerpen die aan bod dienen te komen. De trainingen worden zeer praktisch opgezet, waardoor de opgedane kennis in de praktijk is toe te passen. Ook wordt gedurende de training of cursus gezorgd voor voldoende interactie. Zie onderstaand een deel van ons aanbod. 

Training veiligheidsbewustzijn

De veiligheidskundige zal voor uw medewerkers een bijeenkomst verzorgen, waarbij op actieve wijze wordt gewerkt aan het vergroten van het bewustzijn omtrent veilig werken. Het doel is dat medewerkers zich bewust zijn van het risico dat ze dagelijks lopen en zich verantwoordelijk opstellen. Hierbij hoort ook het aanspreken van collega’s op gewenst gedrag

Er wordt gesproken over de LMRA (laatste minuut risico analyse). Hierbij wordt beoordeeld of een opdracht duidelijk is, leert men risico’s herkennen en weet men hoe te handelen bij onbeheerste risico’s. Als laatste wordt ingegaan op handelen in geval van nood. Gedurende de bijeenkomst worden enkele opdrachten gemaakt.

Tijdens de bijeenkomst is er voldoende tijd om vragen te stellen of te discussiëren.

De duur van de bijeenkomst is afhankelijk van de groepsgrootte en interactie gemiddeld 45 tot 60 minuten. 

Cursus preventiemedewerker

In de Arbeidsomstandighedenwet is aangegeven dat een werkgever met meer dan 25 werknemers zich laat bijstaan door één of meer deskundige werknemers. De naam preventiemedewerker wordt genoemd in de toelichting van de Arbowet.

Voor het takenpakket van de preventiemedewerker is enige bekwaamheid in het vakgebied vereist. Hier kunt u zich op voorbereiden door het volgen van een cursus preventiemedewerker.

Tot de taken van de preventiemedewerkers behoren onder andere:

  • het verlenen van bijstand bij het verrichten en opstellen van de RI&E, als bedoeld in artikel 5 (Arbowet);
  • het adviseren van de ondernemingsraad, personeelsvertegenwoordiging of bij afwezigheid van deze de belanghebbende werknemers;
  • de uitvoering van de maatregelen die voortvloeien uit de RI&E, dan wel de medewerking daaraan verlenen.

Inhoud

Je leert welke taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden de preventiemedewerker heeft. Bij preventie gaat het om taken die gericht zijn op het voorkomen van letsel en schade aan de gezondheid. De preventiemedewerker speelt dus een belangrijke rol bij het organiseren en uitvoeren van het arbobeleid. Tijdens de dag wordt onder andere aandacht besteed aan:

  • arbowetgeving
  • arbo- en verzuimbeleid
  • medezeggenschap in het bedrijf
  • taken en verantwoordelijkheden van de preventiemedewerker
  • risico's herkennen en beheersen binnen het bedrijf
  • voorbereid zijn op noodgevallen

Het is een leerzame dag waarin theorie en praktijk worden afgewisseld. Daarnaast is er tijd om vragen te stellen en is er ruimte voor discussie. Het uitgangspunt is dat je als preventiemedewerker met een positieve instelling de werkzaamheden kan verrichten en over voldoende kennis beschikt om dit te doen. Na de cursusdag ontvang je een certificaat als bewijs van deelname.

Heftruckopleiding

Wie een heftruck bestuurt dient aantoonbaar deskundig te zijn. De heftrucktraining is bedoeld medewerkers die dagelijks of incidenteel werkzaamheden verrichten met een heftruck.

Als deelnemer word je bijgeschoold om op verantwoorde en veilige wijze om te gaan met de heftruck. De training bestaat uit een deel theorie, maar zal grotendeels gebaseerd zijn op het oefenen in de praktijk. Een vakbekwaam instructeur zal de volgende onderwerpen behandelen.

Inhoud

In het theoriegedeelte komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • wettelijke bepalingen
  • soorten transportmiddelen;
  • lastdiagram en belasten;
  • veiligheid voor, tijdens en na de werkzaamheden;
  • verkeerstregels;

In het praktijkgedeelte worden de basisvaardigheden voor een verantwoord heftruckgebruik aangeleerd. Er wordt getraind op:

  • truckbehandeling;
  • lastbehandeling;
  • veiligheid;
  • efficiënt werken;
  • ergonomie;

Na afloop van de opleiding ontvangt de deelnemr een bewijs van deelname en bekwaamheid. 

De heftrucktraining kan bij u of bij ons op locatie worden gegeven.

Gevaarlijke stoffen

De cursus gevaarlijke stoffen is geschikt voor iedereen die met gevaarlijke stoffen werkt of hier ongewenst mee in aanraking kan komen. Na het volgen van deze opleiding ben je in staat de gevaren van een stof te bepalen, de juiste bescherming te kiezen en weet je wat te doen in geval van ongewenst vrijkomen van de stof.

Inhoud 

Tijdens cursus worden theorie en praktijk gecombineerd. De cursus duurt tussen de 2 en 4 uur en bestaat uit:

  • herkennen van een gevaarlijke stof
  • pictogrammen volgens EU-GHS
  • werken met etiketten en veiligheidsinformatiebladen
  • opslageisen 
  • persoonlijke beschermingsmiddelen 
  • wat te doen bij een incident

De lessen worden verzorgd door een hoger veiligheidskundige. Om de cursus aan te laten sluiten bij de praktijk wordt van te voren gevraagd met welke stoffen wordt gewerkt. Tevens kan het wenselijk zijn de opslagruimte en werkplek te bekijken met de deelnemers.  

Na afloop van de cursus ontvangen de deelnemers een bewijs van deelname.

De cursus gevaarlijke stoffen kan bij u of bij ons op locatie worden gegeven. 

Toolboxmeeting

    De veiligheidskundige zal voor uw medewerkers een toolbox verzorgen waarbij op actieve wijze wordt gewerkt aan het vergroten van kennis en inzicht om veilig en gezond te kunnen werken.

    Er zijn diverse onderwerpen die we aan bod kunnen laten komen, zoals de LMRA, handelen in geval van nood, gevaarlijke stoffen, trillingen, veilig werken met machines, werken op hoogte.

    Theorie wordt afgewisseld met praktijkvoorbeelden en vragen. Ook is er voor medewerkers voldoende tijd om voorbeelden te noemen of vragen te stellen. Het onderwerp of de onderwerpen worden tezamen met u gekozen, zodat deze aansluiten bij de dagelijkse praktijk. De duur van de bijeenkomst is 30 tot 60 minuten.

    De deelnemers ondertekenen een presentielijst als bewijs van deelname. Tevens ontvangt u van ons de hand-out van de presentatie.

    Toolboxtips:

    • houd de toolbox bij voorkeur niet op vrijdagmiddag;
    • laat medewerkers de toolbox volgen onder werktijd;
    • zorg dat het onderwerp aansluit bij het werk.

    Digitale toolboxmeeting 

    Wanneer het wel belangrijk is om informatie te delen, maar niet iedereen naar het bedrijf kan komen, dan is het mogelijk een digitale toolbox aan te bieden. Het onderwerp wordt tezamen met u gekozen.

    Van de toolbox ontvangt u een linkje, welke u via Whatsapp of e-mail kunt verspreiden onder de medewerkers of collega’s. Bij het openen zien ze een korte uitleg over het onderwerp. Vervolgens dienen zij enkele vragen te beantwoorden.

    De gegevens verzamelen we en worden wanneer deze compleet zijn toegezonden. Dit betreft de namen van de deelnemers als bewijs van deelname. Ook worden de gegeven antwoorden toegezonden. Hieruit is op te maken of de vragen goed zijn beantwoord en de medewerker / collega op de hoogte is van gevaren en beheersmaatregelen.

     

     

     

     

     

    Data en aanmelden

    In overleg

     

    Kosten

    Preventiemedewerker € 345,00 p.p. excl. BTW, inclusief lesmateriaal, koffie / thee en lunch.

    Overige opleidingen - Nader te bepalen. Afhankelijk van groepsgrootte en specifieke wensen.  

     

    Locatie

    De cursus of training kan bij u of bij ons op locatie worden georganiseerd.

    Cursusplanning 

     

    Hier kunt u zich aanmelden of informatie opvragen:






    Vragen

    Heeft u vragen, dan vernemen we het graag via het contactformulier of  0174 24 70 79.